La vila closa de de Montfalcó Murallat se situa en una talaia que domina la confluencia dels rius Vergós i Sió. El castell és esmentat per primer cop l’any 1043, data que la fortalesa i la vila ja devien constituir un conjunt únic. El mur que volta la població està format per una dotzena de cases adossades, amb la vessant de les teulades dirigida a la plaça central on, encara avui, una cisterna recull l’aigua de la pluja. La muralla, del segle XII, tenia una única porta d’accés adovellada, tot i que actualment n’hi ha més. Al centre del reciente hi ha el palau dels Cardona, senyor de Montfalcó des de 1234, i a l’extrem oriental del poble hiha l’església, dedicada a Sant Pere.

Montfalcó Murallat

Sobre un turó que voreja el riu Sió i la riera de Vergós s’alçava, al segle XI, una vila closa que s’anomenaria Montfalcó. Eren temps de reconquesta cristiana, fet que la faria esdevenir de frontera amb els termes sarraïns. A dia d’avui és una entitat de població del municipi de les Oluges a la comarca de la Segarra. El seu conjunt arquitectònic ha estat declarat bé cultural d’interès nacional.

Aquest excepcional conjunt emmurallat conserva:

  • Una quinzena de cases de pedra
  • Muralles de 8 metres
  • El forn comuna
  • L’església de Sant Pere.

Imatges de la vila closa de Montfalcó Murallat

La vila closa de Montfalcó Murallat La vila closa de Montfalcó Murallat La vila closa de Montfalcó Murallat La vila closa de Montfalcó Murallat La vila closa de Montfalcó Murallat La vila closa de Montfalcó Murallat La vila closa de Montfalcó Murallat

On se situa la vila closa de Montfalcó Murallat?