La Torre de la Creu, també coneguda com Torre dels ous, és una expressió de modernisme d’en Josep Maria Jujol i Gibert (deixeble d’Antoni Gaudí), a Sant Joan DespíBarcelona. L’obra fou construïda entre els anys 1913 i 1916.

Popularment és coneguda com a Torre dels ous o Casa dels ous, per la seva forma exterior. També s’anomena Torre Parellada, eren dues cases en origen. Originalment anomenada pels seus propietaris: Torre Gibert.

Des del 22 de juliol de 2003 l’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

La Torre de la Creu o dels ous, modernisme Jujol

Es va projectar com a casa d’estiueig per encàrrec de la seva tieta d’en Jujol, la Josefa Romeu i Grau vídua de Gibert. L’encàrrec deixava llibertat a l’arquitecte, exceptuant el fet que havien de ser dues cases parelles per als seus fills Joan i Lluís. Va ser venuda als anys 60, després de varies propietaris, les dues cases cilíndriques es van unir. En la restauració una conserva l’essència original i una altra els detalls dels anys 60.

Edifici singular

L’edifici està format a base de la intersecció de cinc cilindres de diferents diàmetres i alçades. Son dividits per una eix que separa els dos habitatges que s’hi van instal·lar originalment. En aquest conjunt els dos cilindres més petits es van fer servir per les escales amb forma d’hèlix.

El cos constructiu és d’una geometria molt clara, quasi simètrica, el teulat és d’un disseny força expressiu. Hi destaquen les emblemàtiques cúpules i xemeneies que li donen el nom popular de “Torre dels ous“.

Originalment es van ultimar amb una capa de mosaics de vidre trencat. Una creu de ferro forjat corona el punt més alt de l’edifici i li dóna el nom de “Torre de la creu“.

De la construcció destaca a l’exterior:

  • El color blanc de l’edifici.
  • Les sanefes blaves de l’entrada
  • Les dues cintes blaves que segueixen tota la façana a l’altura del primer pis
  • Els mosaics policroms del teulat que al·ludeixen a formes del món animal o floral.
  • El jardí de la torre està tancat amb una reixa de ferro forjat
  • L’entrada a l’edifici formada per un porxe amb dos arcs parabòlics que duen a les entrades dels dos habitatges.

A l’interior es troben treballs de fusteria en els ampits de les portes. També destaquen els treballs de ferro forjat a les baranes de les escales molt delicats i d’un estil inequívocament personals de Jujol.

Edifici emblemàtic i personal per Jujol

  • La Torre de la Creu es pot qualificar d’edifici emblemàtic en l’obra de Jujol.
  • Jujol disposa de tota llibertat creativa el treball com a arquitecte. Es tracta d’un dels pocs edificis d’obra nova.
  • Va ser la seva primera obra a Sant Joan Despí.
  • Les bones relacions socials de la seva tieta, propietaria de la torre, li varen servir de carta de presentació per a obtenir altres encàrrecs concentrats en Sant Joan Despí.

Imatges de la Torre de la Creu o dels ous, modernisme Jujol

Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme Torre de la creu o dels ous, Jujol, Modernisme

Altres imatges 360º de la Torre de la Creu

Imatge 360º de l’exterior, al terrat de la Torre de la Creu o dels ous

Imatge 360º de l’escala, essència original, de la Torre de la Creu o dels ous

Imatge 360º de l’escala, essència dels anys 60, de la Torre de la Creu o dels ous

La Torre de la Creu o dels ous es troba al Passeig de Canalies, número 14, de Sant Joan Despí, Barcelona.