La crema de l’Haro es realitza a Les per la vetlla de Sant Joan, el dia 23 de juny. Aquesta és una festa mil·lenària que es realitza al voltant del foc purificador vinculat al solstici. Així es manté la creença que crema els mals esperits i es fertilitza la mare terra per a què doni bones collites.

La crema de l’Haro de forma part de les Falles dels Pirineus.  Declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Les és l’únic poble de la Vall d’Aran que ha conservat aquesta tradició.  Arties conserva una  festa i tradició semblant, és la crema del Taro. És semblant a la crema de l’Haro però amb variacions. Per exemple,  s’arrossega l’arbre encès pels carrers del poble.

On es realitza la Crema de l’Haro?

Al municipi de Les (Vall d’Aran) en el centre de la plaça de l’Haro es crema el tronc d’avet d’uns 10 metres d’alçada que s’anomena Haro, en clara referència a la seva forma fàl·lica. Totes les activitats programades es realitzen al voltant de l’Haro.

Link per veure aquesta imatge 360º de l’Haro de Les

Quan es realitza la crema de l’Haro?

La nit de cada 23 de juny, la festa s’inicia al voltant de les 10 del vespre amb un repic de campanes que dirigeix la gent cap a la plaça de l’Haro.
Cal indicar que és una festa religiosa, composada per:

 • Un processó encapçalada pel Sant Joan portat pels joves del poble.
 • Un capellà que porta la creu.
 • Els estendards i les banderes processionals.
 • Més jovent i petits del l’esbart dansaire Es Corbilhuèrs de Les, engalanats amb el vestit tradicional.
 • Sona la música interpretada pels músics de la plaça.

Link per veure aquesta imatge 360º de l’Haro de Les

Quan la processó arriba a la plaça, el capellà beneeix l’Haro i hi cala foc. S’encèn ràpid perquè l’Haro havia estat ruixat amb benzina prèviament. Un cop encès, els assistents aplaudeixen i segueix la vetlla amb més música tradicional, espectacle i ball.

La crema de les halhes

En aquest punt, es dissolt la processó i entren a la plaça els encarregats de fer cremar les halhes. Es tracta de diversos trossos d’escorça de cirerer. Aquests estan enfilats a l’extrem d’un filferro, a l’altre extrem, porta un bastó que fa de mànec. S’encenen les halhes acostant-les a l’Haro i un cop enceses es fan voltar descrivint cercles damunt del cap, sovint executant simulacres de lluita en què poder intervenir-hi diversos contrincants.

Link per veure aquesta imatge 360º de l’Haro de Les

La simbologia de les halhes és igual que la del l’Haro cremant. Sempre es tracta de purificar i cremar els mals esperits.

Finalitzada la crema de les halhes, els joves i la mainada del poble, ballen al voltant de l’Haro encès les danses típiques, interpretades també pels músics de la plaça.

El color dels vestits tradicionals, el so de la música, l’olor a cremat, les espurnes que pugen cap al cel… i de cop, l’Haro que cau, inundant el voltant de guspires mentre la gent crida i aplaudeix, emocionada per tanta bellesa.

Link per veure aquesta imatge 360º de l’Haro de Les

L’Haro cremat, continua fumejant. Hi ha gent que s’hi acosta per agafar les seves cendres, potser tot esperant que fertilitzin també la seva vida.

El vin caud (vi calent)

Al costat de la plaça hi ha parades de menjar i beure. Així mateix, s’ofereix coca per a tohom i s’han disposat unes grans olles on s’hi fa el vin caud, aquest es composa de:

 • Vi calent fet amb vi
 • Sucre
 • Rom
 • Fruita

L’haro es torna a plantar per Sant Pere

El 29 de juny, el dia de Sant Pere, es fa la quilha deth Haro, és a dir, la plantada del nou Haro. La plantada de l’Haro es realitza de forma tradicional:

 • Ho fan els homes del poble.
 • Sense cap instrument mecànic.
 • S’ajuden per unes cordes i una escala.
 • Es corona amb flors per les darreres parelles casades al poble.

Aquest Haro presidirà la plaça i la vida dels habitants de Les durant tot l’any, fins la nit del 23 de juny en què es tornarà a cremar.

On es localitza la plaça de l’Haro de Les?