La Ciutadella Ibèrica de Calafell (s.VI a.C.-I a.C.) destaca per ser una exepció pel que fa a reconstrucció arquitectònica in situ d’un jaciment de l’Edat del Ferro. La Ciutadella Ibèrica és un museu arqueològic a l’aire lliure del patrimoni arqueològic. S’hi ha aplicat metodologies d’arqueologia experimental.

Degut a la reconstrucció, la interpretació del jaciment es fa més comprensible a una àmplia varietat de públics. Permet diverses possibilitats didàctiques sobre el passat tangible i intangible. El visitant pot endinsar-se en les cases reconstruïdes del poblat, veure i tocar objectes del seu interior (rèpliques) o fins i tot vestir-se de època, fent de la visita una experiència excepcional .

La Ciutadella Ibèrica de Calafell

La Ciutadella Ibèrica de Calafell, és un jaciment arqueològic vinculat als ibers cossetans i localitzat a la Costa Daurada i al Penedès. Es tracta d’un recinte fortificat enfront de la mar fundat al s.VI AC, el final es relaciona amb la Segona Guerra Púnica.

Les primeres cases, de planta allargada, es van disposar de forma radial i es van adossar per la part posterior a un mur que feia la funció de muralla. Cap a finals de segle V a.C. i principis de la cambra, el poblat va patir importants reformes. Al segle III a.C. es van construir noves cases de grans dimensions a la zona nord, a les quals s’accedia a través de corredors. La ciutadella va ser abandonada paulatinament a partir de finals de segle III a.C. i principis del segon, degut principalment a la 2a Guerra Púnica. Al segle I a.C., abandonat el poblat ibèric, es va construir una domus romana de modestes dimensions a la part sud-est de l’assentament que va acollir probablement a una família dels primers colons de la zona.

La particularitat del jaciment és el fet d’haver estat objecte d’una reconstrucció arquitectònica in situ aplicant metodologies pròpies de l’arqueologia experimental, així com la de ser un exemple de museografia didàctica. Es ot pujar a les torres de defensa a través d’una reproducció d’una torre d’assalt romana.

La Ciutadella Ibèrica de Calafell també aposta per la difusió de la recreació històrica, organitzant al costat del grup Ibercalafell durant el mes de juliol, el festival Terra Ibèrica, l’objectiu és la divulgació del món dels ibers.

La Ciutadella Ibèrica forma part de la Ruta dels Ibers, coordinada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i de la xarxa especialitzada internacional EXARC.

Imatges de la Ciutadella Ibèrica de Calafell

Ciutadella Ibèrica de Calafell Ciutadella Ibèrica de Calafell Ciutadella Ibèrica de Calafell Ciutadella Ibèrica de Calafell