Eth nin des arrats dromilhèrs amb aranès vindria a dir en català “els nius dels lirons”. Aran Park organitza una mostra dels nius dels lirons en el seu parc de fauna en semi-llibertat. Aquesta mostra consta d’una part teòrica i una de pràctica.

Imatges “Eth nin des arrats dromilhèrs” part teòrica

Dins les intal·lacions d’Aran Park, en una sala es realitza una explicació dels lirons. L’exposició a càrrec d’una tècnic especialista en el seu estudi, ens avança que després hi haurà la part pràctica.

Com a curiositats a destacar sobre els lirons:

  • L’expressió “domir com un liró” té molt sentit, doncs els lirons dormen quasi mitja vida!
  • Són un bon indicador de qualitat del medi. Si no hi ha suficient menjar al seu entorn no s’aparellen, no crien. Indica per exemple que al seu entorn no ha plogut suficient i no hi ha fruits dels quals alimentar-se.
  • Es fàcil de confondre’ls amb altres petits mamífers (esquirols, rates, musaranyes, talpons). Els lirons solen sortir de nit.

Imatges “Eth nin des arrats dromilhèrs” part pràctica

Al parc hi ha 4 casetes per a lirons, on es possible que hi hagin fet criat i fet niu aquest any 2018. Hem tingut sort! En la segona caseta visitada hem trobat una femella amb les seves 4 cries.

La femella trobada s’ha pesat, mesurat i anillat. Les seves cries solament s’han pesat a la bàscula portàtil. Després s’han tornat al seu niu.

A la última caseta visitada hem trobat un mascle i després de mesurar, pesar i anillar, s’ha alliberat.

On s’ubica Aran Park?