L‘església del Sagrat Cor de Vistabella és una església modernista del nucli de Vistabella del municipi de la Secuita, al Tarragonès. Va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional a Catalunya a l’any 2011. Es va delimitar un entorn de protecció per garantir la correcta visualització del monument.

Per a alguns estudiosos, l’església de Vistabella és l’obra monumental per antonomàsia de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol i Gibert.

Història de l’església del Sagrat Cor de Vistabella

L’església del Sagrat Cor va ser construïda el 1923 per Jujol. Va ser per un encàrrec de 1917 dels veïns del mateix poble amb la finalitat que el nucli de Vistabella disposés d’església parroquial pròpia.

L’obra va ser construïda pels mateixos habitants del poble i es va inaugurar l’any 1923.

Les pintures de l’absis varen ser destruïdes durant la Guerra Civil Espanyola i tornades a pintar per la filla de Jujol.

Arquitectura de l’església del Sagrat Cor de Vistabella

Va ser projectada i construïda com una única nau de planta quadrada. Centrada en l’eix diagonal est-oest on s’ubica a un extrem l’altar i en l’altre, el porxo d’entrada.

L’edifici de dimensions reduïdes utilitza materials senzills, com ara els maons, la fusta, la pedra local o el ferro forjat. Té una gran volta de creueria d’arcs parabòlics amb una elevació central apuntada que li atorga una forma externa piramidal.

Els murs són de maçoneria de pedra coberta. Apareix la volta catalana suportada per una creueria de dos arcs parabòlics de maó de gran alçada. Aquests, es recolzen en els murs exteriors i en una estructura de pilars també d’obra. Aquesta estructura central es complementa amb les voltes secundàries perimetrals.

Josep Maria Jujol no es va limitar a projectar l’arquitectura i l’estructura de l’edifici. Gràcies als seus coneixements com professor de l’Escola d’Arts i Oficis, va dissenyar la totalitat dels elements decoratius i de mobiliari, com les pintures, portes, baranes, làmpades, reixes, canelobres, etc.

Imatges de l’església del Sagrat Cor de Vistabella

Ermita Vistabella Ermita Vistabella Ermita Vistabella Ermita Vistabella