El celler cooperatiu del Pinell de Brai, conegut com la catedral del vi per excel·lència, és un edifici modernista situat al municipi del Pinell de Brai (Terra Alta). Aquest fou encarregat a Cèsar Martinell i Brunet, arquitecte deixeble d’Antoni Gaudí. Per tant és un edifici d’estètica modernista-noucentista.

El celler cooperatiu del Pinell de Brai

El celler també és conegut com la catedral del vi.  Aquest està compost per tres naus frontals contigües i dues més situades transversalment a la part posterior de l’edifici i a diferent nivell. La nau de l’esquerra, amb dues plantes i coberta amb solapament de fusta, estava destinada al molí d’oli. La central i la de la dreta són sales de tines. Les dues naus estan cobertes amb arcs equilibrats d’estructura parabòlica. A la part posterior hi trobem la zona d’elaboració, d’una gran alçada i coberta també amb encavalcades de fusta.

L’interior del celler

El celler cooperatiu del Pinell de Brai

L’interior del celler es mostra com un gran espai, dividit transversalment pels arcs parabòlics que suporten la coberta. Aquests arcs, de grans proporcions presenten les eixutes foradades, el que augmenta la sensació de lleugeresa i lluminositat de l’edifici. L’espai flueix fins a la sala d’elaboració, a partir d’una gran gelosia de maó que forada el mur divisori.

La façana principal

La façana principal mostra clarament les tres naus que componen el celler. A la part superior, un conjunt d’obertures fetes amb obra de maó, dóna com a resultat una magnífica gelosia. Corona cadascuna de les naus una potent cornisa decorada a la part superior amb ceràmica vidriada de color verd.

Un sòcol alt d’una maçoneria acuradament treballada presenta, a la part baixa, les obertures de ventilació i també integra les monumentals portes d’entrada, situades al centre de cadascuna de les naus que són de pedra buixardada. Coronant el sòcol, recorrent tota la façana principal al llarg de més de 40 metres, trobem el fris ceràmic pintat per Xavier Nogués que representa, amb caricatures, els treballs de recol·lecció i elaboració del vi i de l’oli. La col·laboració d’aquest artista va aportar nous elements que donen a aquest projecte un valor especial dins de les obres de Cèsar Martinell.

Text original: https://catedraldelvi.com/

Imatges del celler cooperatiu del Pinell de Brai

El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai El celler cooperatiu del Pinell de Brai