El despoblat Adar de Llardecans i la seva arcada és troben al cim d’un turó amb vistes admirables. Es pot dir que es troba al bell mig del no res, al seu voltant només hi ha la natura i o camps de secà. Com en el seu dia, continua essent un gran un punt de control de tota la zona.

Adar és una entitat de població al municipi de Llardecans (el Segrià) declarat bé cultural d’interès nacional a Catalunya.

El despoblat Adar de Llardecans i la seva arcada

Per arribar a aquest indret ens hem ajudat d’un veí de Llardecans. Ens ha indicat:

  1. Agafeu carretera d’Aitona i quan s’acaba l’asfalt (a uns 8Km), llavors es veurà d’alt del cim l’arc d’Adar (també anomenat arc d’Adà)
  2. Es gira a l’esquerra en un camí sense asfaltar, tot vehicle hi pot arribar.
  3. Es pot aparcar allí mateix

Al cim del turó trobes l’església de Sant Marc del segle XVIII i l’arcada d’Adar.

L’Arcada d’Adar

És un arc apuntat d’un edifici medieval que ja no es conserva. És una curiositat que la fantasia d’alguns atribueix als romans. A dia d’avui serveix per fer-s’hi fotos i celebrar alguna que altra boda civil (segons m’ha comentat un company que viu a Llardecans).

Característiques de l’arcada d’Adar

  • És un arc isolat (sense cap estructura a la vora) completament apuntat que resta dret al bell mig del turó.
  • La seva obertura és de 6 metres i d’una altura de 4 metres. És molt gran.
  • Està fet de pedres tallades i ben disposades i d’un gruix de tres pams.
  • Data probablement del segle XIII, ja en període cristià i pertanyia a l’Orde del Temple. Dependent de la comanda de Torres de Segre.

Hi ha indicis a l’est i a l’oest de l’existència de murs que podrien correspondre a l’edifici del qual forma part aquesta arcada.

Imatges del despoblat Adar de Llardecans i la seva arcada amb l’església de Sant Marc

El desplobat Adar de Llardecans i la seva arcada El desplobat Adar de Llardecans i la seva arcada El desplobat Adar de Llardecans i la seva arcada El desplobat Adar de Llardecans i la seva arcada