La cascada del Saut deth Pish es troba situat a la Val de Varradós, un escenari màgic de la Val d’Aran.

La cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran

Està formada per dues cascades, la principal d’uns 15-20 metres d’alçada, i la inferior de 5 metres. Aquestes arriben subterràniament des del llac Long Liat, situat a uns quilòmetres al nord.

L’aigua prové d’Er Embut, un embornal situat a la vall de riu Unhòla, a Liat. Per mitjà d’un procés càrstic l’aigua dissol la roca, circula a través de conductes i fissures subterrànies fins a sortir de nou a la superfície al Saut deth Pish.

Observant els boscos d’avet i pi negre, veiem amplis canals que han estat deteriorats per allaus de neu i envaïts per arbres de fulla caduca.

A l’estiu s’hi troba el card o gerbacol blanc, parent llunyà de l’api. El seu nom en aranès és panicol blau, en referència a la mustela i al color blau. Segons conta la llegenda, aquest mustèl·lit té la pretesa costum de resfregar-se amb la planta per protegir-se de les mossegades de la víbora.

 

La cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran

Com arribar a la cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran

L’itinerari comença a l’aparcament del Pla donis Artiguetes. Després de creuar un pont de fusta s’accedeix a la cascada que està condicionada amb agafadors. El recorregut continua entre la cascada i el refugi. Aquí comença un sender que fa ziga-zagues costerut. Per una desviació a l’esquerra els més gosats podran accedir a l’inici de la cascada.

El sender permet continuar gaudint de l’asens pel llom del turó. Entrant en un bosc d’avets a l’esquerra (Barranc de Siesso) i els faig fins a arribar de nou al refugi. Es travessa el desguàs del llac per les pedres per creuar el bosc de faigs del vessant oposat i tornar per la pista forestal, així s’afegeix sensació d’aventura a aquest recorregut curt però interessant.

Imatges del Saut deth Pish a la Val d’Aran

La cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran La cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran La cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran La cascada del Saut deth Pish a la Val d’Aran