La Casa Planells de Jujol a Barcelona és un edifici eclèptic de vivendes. L’arquitecte modernista que va realitzar el projecte va ser Josep Maria Jujol. Es va encarregar l’any 1924 per Evelí Planells, d’aquí ve el nom de l’edifici barceloní. Ha acabat convertida en símbol de la modernitat, comparable amb exemples de l’arquitectura expressionista alemanya.

La Casa Planells es troba en la ruta del modernisme de Barcelona.

La Casa Planells de Jujol a Barcelona

L’habitatge fou construït entre 1923 i 1926. L’arquitecte Jujol va abandonar l’obra quan faltaven l’àtic i les rematades, per desavinences amb el client.  Es van utilitzar materials pobres de maçoneria i el sistema de revoltons.

L’edifici fa xamfrà entre la Diagonal i el carrer Sicília i amb un solar molt petit. Una de les genialitats de Jujol en aquest edifici va ser construir en un solar de tot just 80 metres quadrats habitatges de 120 m2. L’arquitecte mostra a la façana una gran simplesa decorativa i una bona resolució a força de corbes, típiques del modernisme.

A l’interior destaca:

  • El disseny de l’escala i la seva barana de ferro forjat
  • L’esbelta columna central de la sala principal
  • Els mosaics amb formes d’insectes
  • Les solucions adoptades per a crear els pisos dúplex

Encara que enclavada dintre del modernisme català, no deixa de ser un anacronisme, ja que l’arquitecte Jujol, segons Lluís Permanyer, anava “per lliure i costa situar-lo“. Alguns autors, com Solà-Morales i Carlos Flores, ho relacionen amb el moviment expressionista alemany, per exemple amb Erich Mendelsohn.

Imatges de la Casa Planells realitzada per Josep Maria Jujol

La Casa Planells de Jujol a Barcelona La Casa Planells de Jujol a Barcelona La Casa Planells de Jujol a Barcelona La Casa Planells de Jujol a Barcelona